studio saar completes safe sanand manufacturing unit in gujarat, india

28

 

safe sanand is a purpose-built manufacturing unit selling workers wellbeing and collaboration

 

rising structure observe studio saar has accomplished a purpose-built industrial facility for indian multi-national electronics producer safe meters in sanand, gujarat. the ‘safe sanand’ manufacturing unit design reveals an uplifting work setting that promotes workers well-being whereas lowering power consumption. it consists of state-of-the-art manufacturing services, a canteen and leisure hub, in addition to a seasonal lake that fluctuates between one to a few acres in measurement to permit for rainwater harvesting.

studio saar completes pioneering factory in gujarat india 9
all pictures © ankit jain

 

 

an expandable, utilitarian design with 4 distinct buildings

 

safe sanand sits on a 25-acre (101,171 sqm ) website, a former lakebed, that safe meters (see extra right here) has repurposed and designated for industrial growth. on the firm’s request, studio saar (see extra right here) has outlined an expandable masterplan with three distinct zones for manufacturing strains, worker recreation, and guests. 

 

extra importantly, drawing on the shopper’s ethos that locations worker wellbeing on the forefront of its operations, the formidable growth gives an inclusive setting for staff. primarily, it seeks to advertise communication and collaboration, breaking down silos and difficult the sturdy hierarchy usually present in manufacturing work environments.

studio saar completes pioneering factory in gujarat india 1
aerial view of safe sanand

 

 

the scheme contains of 4 buildings: the principle manufacturing facility, utility bay, canteen and recreation middle, and reception constructing. linking them are sheltered walkways lined with white and undulating, kite-like cloth canopies that defend from the climate whereas doubling up as a wayfinding instrument to information customers by way of the positioning.

 

the principle manufacturing wings function giant, open plan areas, enabling further work strains and a excessive diploma of flexibility to satisfy the ever-changing wants of the workforce. the doorway constructing, in the meantime, sits adjoining to the manufacturing facility. lined by a tilted open cover that welcomes guests inside, the reception hub homes assembly rooms, the APJ abdul kalum coaching room, altering and locker rooms, and a medical middle. studio saar designed that part to be open and welcoming to all whereas making certain that solely screened workers can entry the premises.

studio saar completes pioneering factory in gujarat india 2
seasonal lake and pathway

 

 

the canteen and recreation hub rests on the coronary heart of the event. it counters the white, purposeful look of the manufacturing and utility buildings — providing a playful addition to the positioning. housing a fitness center, leisure space, canteen, and kitchen, with 300-degree views, the constructing gives a soothing ambiance for employees. structurally, uncovered concrete is juxtaposed with a attribute corten metal entrance cover, distinguishing the leisure space from neighboring work zones. moreover, large cantilevers defend the constructing from the solar whereas a water supply cooling system reduces air temperature all through the interiors.

 

additional demonstrating safe sanand’s flexibility, the corporate repurposed the canteen to offer staff with non permanent lodging throughout the covid-19 pandemic. this initiative enabled them to proceed working and offering for his or her households. ‘the constructing’s design as a multifunctional corridor allowed safe meters to create single lodging items containing a mattress, small storage unit, and energy for charging digital gadgets. by way of a bespoke air flow system, the air was handled with each passive and energetic air flow programs, assembly the very best air high quality requirements required for worker well being throughout the pandemic,’ explains studio saar. 

studio saar completes pioneering factory in gujarat india 4
a white color palette was chosen for the construction and floor finishes,

 

 

total, the utilitarian facility reveals a transparent design language. a white colour palette was chosen for the construction and floor finishes, offering a lighter ambiance, whereas gray stone cladding roots the scheme in its environment. furthermore, the buildings function distinctive sawtooth facades that reference early industrial structure, permitting pure mild to infiltrate the working areas beneath and supply an area for photo voltaic panels, which generate as much as 50% of the general power demand.

studio saar completes pioneering factory in gujarat india 6
canteen space

 

 

incorporating greenery and water harvesting into the scheme 

 

as a result of website’s potential flood danger, the event incorporates a seasonal lake that expands from one acre to a few acres throughout the monsoon interval, permitting one hundred pc of rainwater to gather on-site and be saved within the lake for longer intervals. the water physique is surrounded by recharge wells that slowly filter water again to designated underground reserves.

 

lastly, the architects lined the routes coming out and in of the positioning with 600 newly planted timber to curate a clean and pleasant journey for staff touring between work and residential. present timber, which have been residence to a flock of weaver birds, have been retained and given a large berth to guard the habitat. an extra 2,000 timber will quickly be planted within the surrounding areas, additional contributing to staff’ wellbeing and the shopper’s ongoing dedication to reforestation.

Comments are closed.